nákladní šedesátky fotoakce s nákladními vlaky na Preßnitztalbahn

na téma focení, pressnitztalbahn

Fotoveranstaltung "Güterzüge im Stil der 1960er Jahre" am 2. Oktober 2015

Scroll this

Po několika letošních výletech na Preßnitztalbahn jsme se nechali zlákat podzimní fotoakcí. V pátek druhého října totiž jezdily celý den nákladní a smíšené vlaky v programu, postaveném fotografům na míru. Od brzkého rána až do noci, v krásném podzimním počasí – ráno pod nulou, zmrzlá jinovatka, takže spousta páry 🙂 Přes den slunečno, v podvečer dokonalá zlatá hodinka a na závěr ještě fotky posedních večerních vlaků za tmy.

Za poplatek 50 € na osobu jsme dostali podklady v podobě služebního jízdního řádu, ve kterém bylo kromě všech časových detailů uvedeno i řazení vlaků, takže den se dal naplánovat detailně dopředu. Nakonec jsem tím plánováním strávil asi pět hodin.

2015-09-22-14-12-57

Nakombinovat světlo v různých místech údolí s vybranými vlaky byla nakonec celkem slušná kombinatorika. Do toho dva foťáky a dvě GoPro kamery. Výsledkem byl minutovník na několik stránek a během dne se ukázalo, že dobrá příprava se vyplatila. Samotný den byl možná až moc dlouhý, jediná pauza byla v brzkém odpoledni, kdy ostré slunce nebylo na focení zrovna ideální.

V provozu byly dvě lokomotivy (IVk 99 590 a VIk 99 715), opatřené vzhledem k tématu „nákladní vlaky jako v šedesátých letech“ vyjímečně starými DR tabulkami v „nepočítačovém formátu“. Měnící se složení vlaků, včetně provozu normálněrozchodných nákladních vozů na úzkorozchodných podvalnících, byly opravdové fotičské žně. A taky velký zážitek, protože nákladní vlak s parní lokomotivou se hned tak nevidí. Účastníků bylo během odpoeldne kolem padesáti, ráno a večer pak výrazně méně. I tak bylo focení mnohem příjemnější, než za běžného víkendového provozu, protože se všich „uměli chovat“.

Motivy jsou klasické – ono se na několika málo kilometrech dnes provozní muzejní Preßnitztalbahn špatně hledají motivy nové, zejména když není vhodné lézt do fotek těm, kteří jsou na klasických místech. Celé Flickr album fotek laděných trošku do retra je tady, teď jen krátký výběr.

 

Forellenhof

Wasserhaus

99 590

Dienstfahrt

In vollem Gange

Abfahrt

Rangieren

Auf dem Bahnsteig

Kromě focení jsme natáčeli na dvě GoPro kamery a DJI Phantom 3. Cílem bylo posbírat perspektivy, které na běžných filmech z Preßnitztalbahn (natáčených na foťáky nebo velké kamery) neuvidíte. GoPro se svezlo na podvalníku a na zajímavých místech tratě je výsledek celkem zajímavý (konkrétní časy zajímavých míst jsou v popisu videa).

Edit únor 2016:  sestříhat video trvalo o něco déle, než bych chtěl, ale konečně je tady. Kombinuje GoPro a záběry z dronu. Těch moc není, protože hluk dronu rušil ostatní filmaře a tak se létání s dronem omezovalo na „opuštěná místa“ (louka v podvečer), nebo bylo potřeba být vysoko … což vzhledem k ohnisku kamery na Phantomu nevede zrovna k dobrým výsledkům.