Preß 2017 velký plán akcí na jubilejní rok 2017

na téma focení, pressnitztalbahn
Scroll this

Preßniztalbahn oslaví v roce 2017 hned tři výročí a proto je program více naž nabitý – více než 100 dní parního provozu. Dvě hodiny od Prahy, v údolí Prísečnice, kousíček od českých hranic. Na normální víkendový výlet do Krušných hor se samozřejmě hodí jakýkoli víkend od května do října (kdy jezdí každý víkend 10 vlaků denně).

125 let od otevření v roce 1892, 33 let od zastavení provozu na horním úseku (Niederschmiedeberg – Jöhstadt) a 25 let od vzniku spolku IG Preßnitztalbahn, který v současné době dráhu provozuje. Rok 2017 je ale zajímavý a pro spolek významný tím, že se z dílen v Meiningenu vrátí třetí lokomotiva řady IVk (99 568), která doplní provozní 99 590 a 99 542. Na Preßnitztalbahn tak v roce 2017 budou provozní hned tři lokomotivy legendární řady IVk, které na ní sloužily téměř 100 let. Již nyní je v Jöhstadtu „zazimovaná“ Ik #54 a v roce 2017 se objeví i kompletní „Ik-vlak“, sestavený z vozů typických pro saské úzkokolejky na konci devatenáctého století.

Na focení jsou nachystány tyto specialitky:

  • 13. ledna: noční vlak (v časové poloze posledního vlaku, který kdy po trati během běžného provozu jel) k výročí 33 let od zastavení provozu v úseku Niederschmiedeberg – Jöhstadt. Ačkoli je to pátek třináctého a má být úplněk, tak při jasné obloze a sněhu by mohly být podmínky na focení skvělé.
  • 18. února: promítání historických filmů ve Steinbachu
  • 1 .- 5. června: Svatodušní svátky (Pfingsten) jsou tradičně termínem velkých oslav, v roce 2017 obohacených o historický vlak s lokomotivou Ik. Bude také výstava modelových kolejišť (podle webu spoklu De Bimmelbahner bude k vidění jejich úzkorozchodné kolejiště v měřítku HOe právě na téma Preßnitztalbahn). Na Svatodušní svátky většinou jezdí nejvíce vlaků, na focení tedy ideální.
  • 26. – 27. srpna bude v Jöhstadtu jezdit žitavský úzkorozchodný motorák VT 137 322
  • 29. září bude fotoakce s nákladními vlaky (podobná jako v roce 2015, o které je zde článek)
  • 30. září – 3. října bude patři pozornost lokomotivým IVk (provozní by měly být tři)

Program je ještě bohatší, toto je pouze můj výběr a doporučení pro návštěvu. Celý seznam zvláštních akcí bude zveřejněn společně s jízdním řádem na rok 2017, který se snad podaří vydat již i v české verzi společně s dalšími informacemi v češtině.